L Ankraj
L Ankraj Kesiti
L Ankrajlar
L Ankraj (braket); betonarme binalarda ana taşıyıcı ayak olarak kullanılır.
Değişik ölçülerde 2-3-4 mm kalınlıklarda tercih edilebilir. Delikleri açılmış slot boşluklu olarak tercih edilir. Aranan özelliklerin başında galvaniz sac olması ve çekme mukavemeti 43 – 50 kg /mm2 , uzama mukavemeti 25 – 50 kg /mm2 , akma mukavemeti 30 – 37 kg /mm2 gibi değerlere sahip olması istenmektedir. L ankraj duvarda yatay kullanılabildiği gibi dikeyde kullanılmaktadır. Statik hesaplara göre 60 – 110 cm aralıklarda uygulanabilmektedir. Ağır yük dübelleri marifeti ile bağlantıları yapılır. M2 birim sarfiyatları statik hesaplara göre değişmekle birlikte 2 – 4 adet /m2 dir.
L Ankraj Nedir?
Bir yapıyı oluşturan elemanların sabitlenmesi için kullanılan malzemelerin L şeklinde hazırlanmış olanlarına l ankraj denir. L şeklinin tercih edilmesinin nedeni çok daha fazla yük taşıma kapasitesi elde edilebilmesi aynı zamanda da uygulamasının pratik olmasıdır. L ankraj genellikle yapılarda, taşıyıcı elemanların birbirlerine sabitlenmesinde kullanılır ve ana taşıyıcı elemanlardan biri olarak değerlendirilir. Kullanılacak yüzeyin büyüklüğüne göre farklı ölçülerde hazırlanır. Kalınlığı genellikle 2 ila 4 mm arasında değişir. Çekme, uzama ve akma mukavemeti ihtiyacına göre üretildiği malzeme farklılık gösterir.
L Ankraj Çeşitleri
L ankraj galvanizli sacdan üretilir. Galvaniz sactan imal edilenler daha geniş yapılı ve dübel delikleri açılmış olarak sunulur.
L Ankrajın Özellikleri Nelerdir?
Kullanılacak yapının özellikleri ve ihtiyaçlarına yönelik olarak farklı ankraj malzemeleri tercih edilebilir. Yeni betonarme yapılarda çelik veya galvaniz sacdan imal edilmiş l ankraj çeşitleri tercih edilir. Çelik l ankraj elemanları, sütun ya da elektrik direği gibi dik ve uzun betonların montajında kullanılır. Sert ve esnemeyen yapısı sayesinde tekli sütunların dik bir şekilde durmasını kolaylaştırır. Galvaniz sacdan tercih edilen l ankraj modelleri ise yüke dayanıklı olduğundan binanın ana taşıyıcı kolonlarının montajında kullanılır. Restorasyon işlemleri için yapının dokusuyla uyumlu olacak cam l ankraj sistemleri geliştirilmiştir. Cam l ankraj elemanları taşıyıcı olmaktan ziyade güçlendirme amacıyla kullanılır.
L Ankraj Montajı Nasıl Yapılır?
L ankraj, yatay ya da dikey şekilde uygulanabilir. Dışarıdan görünmeyecek şekilde betonun içine yerleştirilerek ağır yük dübelleri ile sabitlenir. Montaj aşamaları şu şekildedir:
- Montaj yapılacak alana ankraja uygun delik açılır.
- Deliğin içi kırıntı ve tozdan arındırılır.
- Deliğin içine yapıştırıcı sıvı uygulanır ve üzerine ankraj malzemesi yerleştirilir.
- Dübeller ile sabitlenir.
Metrekareye ne kadar ankraj uygulanacağı statik hesaplamalara göre yapılır. Montaj sırasında yapıştırılan yüzeyin tamamen temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Uygulama esnasında ankraj elemanının düzgünlüğü ve tam olarak yerine oturmuş olduğu kontrol edilmelidir.
L Ankraj Uygulama Alanları
L ankraj kolay monte edilmesi ve diğer bağlantı elemanlarına kıyasla ekonomik olması sebebiyle inşaat, yapı ve taşıyıcı kolon bulunan tüm yerlerde kullanılır. Ev, iş yeri, fabrika, üretim tesisi vb. binaların inşaatında mukavemetinin yüksek olmasından dolayı taşıyıcı elemanlarda tercih edilir. Prefabrik ve konteyner yapılar, çelik konstrüksiyon binalar, çadır vb. yapılarda kolay ve pratik montaj imkanından faydalanılır. Bunların dışında sokak lambası, elektrik direği, köprü, üst geçit vb. yapıların taşıyıcı elemanlarında da kullanım alanının genişliği l ankrajın tercih edilmesini sağlar.
Hangi Alanlarda Ankraj Kullanılmalıdır?
Ankraj, yapı elemanlarının bir arada durması ve sabitlenmesinde büyük önem taşır. Özellikle yüksek ağırlık taşıyan yapılarda güvenlik ve dayanıklılık için gereklidir. Otopark, baraj, viyadük, köprü, yüksek katlı bina vb. alanlarda yapının olası deprem, barajlar için yüksek güçlü dalgalar, viyadük ve köprülerin maruz kalacağı şiddetli rüzgarlar gibi etkenlere karşı dirençli olmasını sağlamak için kullanılır. Taşıyıcı elemanların olumsuz durumlardaki stabilitesini artırarak güvenli yaşam alanları oluşturulmasına yardımcı olur.
L Ankraj Seçimi Nasıl Yapılır?
Kullanılacak olan l ankrajın yapı malzemeleriyle uyumlu olması gerekir. Uygulanacak yüzeyin ahşap, beton ya da çelik olmasına bağlı olarak kullanılacak ankraj değişir. Ankrajın yük taşıma kapasitesi de doğru olmalıdır. Kullanılacağı yapının taşıyacağı yüke destek olacak kapasitede olmalıdır. Bunun yanı sıra çevresel faktörler de dikkate alınmalıdır. Binaya dışarıdan gelebilecek ekstra yükler ya da ortam nemi gibi dış faktörler ele alınarak doğru malzemeden üretilmiş ankrajlar seçilmelidir.
L Ankraj Fiyatları
L ankraj fiyatları, ankraj yapımında kullanılan malzemelere göre belirlenir. Genellikle yüksek mukavemetli metaller kullanılarak hazırlanan ankrajların fiyatları metalin kalitesine göre değişkenlik gösterir.
Özel ihtiyaçlarınıza yönelik güvenilir çözümler sunan Hekim Profil ile hemen iletişime geçerek en güvenli yapı bağlantı elemanlarına en iyi fiyatlarla sahip olabilirsiniz.