Güneş Enerji Sistemleri’ne Odaklanarak Avrupa’ya Açılıyoruz
Güneş Enerji Sistemleri’ne Odaklanarak Avrupa’ya Açılıyoruz
Yapısal çelik ve prefabrikasyon sektörlerinin önemli oyuncularından olan Hekim Holding, bünyesinde barındırdığı sekiz şirket, sekiz işletme ve yatırımları ile pazardaki yerini güçlendirmeye devam ediyor. Hekim Profil Satış ve Pazarlama Müdürü Kutay Dündar, Hekim Profil olarak büyüme hızlarının önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi için sektör dinamiklerini takip ettiklerini ve 2017 yılı için ürün çeşitliliğini artırmaya odaklandıklarını kaydetti. Dündar, bu yılı da yüzde 14’luk bir büyüme ile kapatacaklarını söyledi. Hekim Profil olarak ‘çelik yapı ve güneş enerji sistemleri’ alanında kullanılan çelik ürünlerin tamamını kendi bünyelerinde üretebilecek tesis ve makine yatırımları için fizibilite çalışmaları yapıldığını aktaran Dündar, “Son dönemde özellikle ‘güneş enerji sistemleri’ projelerinin artması ile birlikte başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarına da ürünlerimizi ihraç etmeye başlamış bulunuyoruz” dedi.
Firmanın HekimStructureROBOT hatlarında yüksek hassasiyetle üretim yapıldığını anlatan Dündar, şunları belirtti: “İmalatını gerçekleştirdiğimiz ürünler, ilgili ‘Euro Norm’ standartlarında, sertifikalı ve birinci sınıf hammadde kullanılarak yapılmaktadır. Mevcut hattımızda üretimini gerçekleştirdiğimiz profillerde Türkiye’de ilk ve tek olarak, aynı profil üzerine 56 farklı ölçü ve eksende delik delme yetkinliği ile tüm projelere cevap verebilmektedir.”
Dünyada gelişmiş ülkeler ile ülkemiz açısından kıyaslama yaptığımızda çelik kullanım oranının bir hayli düşük olduğunu aktaran Dündar, “Yapısal çeliğin kullanımına yüksek derece önem verilmesi ve kullanım oranlarının gelişmiş ülkelerle aynı seviyeye çıkması ülkemiz açısından kaçınılmazdır” dedi. Sektörde kullanılan ham madde maliyetinin günümüz koşullarında sürekli olarak dalgalanma göstermesinin önemli bir sorun olduğunu kaydeden Dündar, yatırımcıların da tamamen maliyet odaklı yaklaşımlarının sektörde uygulanması gereken kalitenin giderek düşmesine ve diğer firmalarla haksız rekabete girilmesine neden olduğunu vurguladı. Dündar, DÜNYA İnşaat Dergisi’nin sorularını şöyle yanıtladı:
– Şirketiniz, ürün yelpazeniz ve hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
DÜNDAR: Hekim Profil, bugün sekiz şirket, sekiz işletme, 191 bin metrekare üretim ve hazır yapı tanıtım alanı, bine yakın çalışanı, altı kıtada 100’den fazla ülkeye ihracatı, yurtiçi ve yurtdışında 120’den fazla bayisi, 50 binin üzerinde referansı ile hizmet ve faaliyetlerini sürdüren, hazır yapı sektöründe birçok entegre tesisi ve inovatif gücü ile sektörün lider firması olan Hekim Holding’in; çok katlı hafif çelik yapılar, endüstriyel tesisler ve geniş açıklıklı özel projeler için nitelikli yapı profilleri üreten markasıdır. 2014 yılında kurulan Hekim Profil; özel tasarımlı kaynaksız yapı teknolojisi ile çeliğin soğuk şekillendirildiği profil üretim merkezidir. Hekim Profil; ‘hafif çelik yapı ve güneş enerji’ sistemi taşıyıcı profillerini (C, C+, Z, Sigma, Sigma+, U) müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, son teknolojiye sahip üretim hatları ile imal etmektedir. Üretimini gerçekleştirdiğimiz profiller, müşterilerimizin iletmiş olduğu proje detaylarına göre istenilen ölçü ve eksende delinerek, çapaksız kesim ve mürekkep püskürtmeli markalama ile talebe özel paketleme, boy ve ölçülerde Euro Norm standartlarında yüksek hassasiyete sahip olarak üretilmektedir. Hekim Profil olarak üretimimizi Hendek 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 111 bin metrekare Hekim Yapı üretim Kampüsü’nde gerçekleştirmekteyiz.
– Firmanız açısından 2016 yılını değerlendirerek, 2017 hedef ve beklentilerinizi iletir misiniz?
DÜNDAR: 2016 yılı bilindiği üzere her bakımdan hepimiz için zorluklarla dolu geçen bir yıl oldu. Bu yılı gerçekleştirdiğimiz pazarlama faaliyetleri ile müşteri sayı ve çeşitliliğini artırarak yaklaşık yüzde 14’luk bir büyüme ile kapatmış olacağız. Hekim Profil olarak kurulduğu günden itibaren süre gelen büyüme hızını önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi için sektör dinamiklerini yakından takip etmeye devam edeceğiz. 2017 yılı için ürün çeşitliliğimizi artırmak ve müşterilerimize nasıl fark yaratabileceğimiz konularına odaklanmış durumdayız.
– Yeni projeleriniz ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
DÜNDAR: Hekim Profil olarak hizmet verdiğimiz ‘çelik yapı ve güneş enerji sistemleri’nde kullanılan çelik ürünlerin tamamını kendi bünyemizde üretebilecek tesis ve makine yatırımlarımız için fizibilite çalışmaları yapılmaktadır. Amacımız müşterimizin en iyi kalitede, en iyi hizmeti, en doğru adresten temin etmesini sağlamaktır.
– İç pazar ve ihracat faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?
DÜNDAR: İç pazarda satış ve pazarlama faaliyetini yürüttüğümüz müşterilerimiz ülkemizin hemen her bölgesinde büyük projelerde faaliyet göstermektedirler. Ülkemizdeki çelik sektöründe yer alan saygın projelerde Hekim Profil markasını görebilirsiniz. Yurtdışında birçok ülkeye profillerimizin ihracatını yapmaktayız. Hekim Profil olarak Türkmenistan ve Arap ülkelerine ihracatımız daha yoğun olarak gerçekleşmektedir. Son dönemde özellikle ‘güneş enerji sistemleri’ projelerinin artması ile birlikte başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarına da ürünlerimizi ihraç etmeye başlamış bulunuyoruz.
– Sektördeki konumunuz ve sektörde sizi farklı kılan özellikleriniz neler?
DÜNDAR: Hekim Holding şirketlerimizden Prefabrik Yapı AŞ çatısı altında 2014 yılında faaliyet göstermeye başlayan Hekim Profil bu kısa zamanda sektöre yön veren bir konumda ve lider olma yolunda ilerleyen markamızdır. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünleri HekimStructureROBOT hatlarımızda (52 bin ton/yıl kapasite) yüksek hassasiyetle yapmaktayız. İmalatını gerçekleştirdiğimiz ürünler, ilgili ‘Euro Norm’ standartlarında, sertifikalı ve birinci sınıf hammadde kullanılarak yapılmaktadır. Mevcut hattımızda üretimini gerçekleştirdiğimiz profillerde Türkiye’de ilk ve tek olarak, aynı profil üzerine 56 farklı ölçü ve eksende delik delme yetkinliği ile tüm projelere cevap verebilmekteyiz. Profillerin uç kısımlarında uyguladığımız boşaltma işlemi ve 90 derece bağlantı kulak bükümleri ile kullanıcılarımıza uygulama kolaylığı sağlamaktayız. Yüksek üretim kapasitemiz, esnek üretim kabiliyetlerimiz, sahip olduğumuz son teknoloji ürünü makine parkurumuz sayesinde müşterilerimizin isteklerine en doğru, kaliteli ve hızlı bir şekilde cevap vermekteyiz. Ayrıca üretim hattımızda yer alan otomatik paketleme istasyonumuz ile üretmiş olduğumuz profilleri müşteri talepleri doğrultusunda doğru ve hızlı bir şekilde paketleyebilmekteyiz. Poz bazlı paketleme müşterimizin şantiye alanında doğru ürünü doğru alana konumlandırması ile zaman ve işçilik kayıplarının önüne geçmesini sağlamaktadır.
– Yakın zamanda piyasaya sunacağınız yeni bir ürün/yenilik bulunuyor mu?
DÜNDAR: Hekim Profil olarak bundan sonraki dönemde sektör müşterilerimiz için nasıl fark yaratabileceğimiz konusuna yoğunlaşmış bulunmaktayız. Her sektörde olduğu gibi inovasyona verdiğiniz önem sizi her zaman bir adım öteye taşımaktadır. Bu sebeple Hekim Holding, üretimini gerçekleştirdiği her ürün için inovasyona son derece önem verir. Bundan yola çıkarak; özellikle ‘güneş enerji sistemleri’nde kullanılan çelik profillerin korozif ortamlara maruz kalması, profillerin korozyona dayanıklılığı konusunu son derece önemli hale getirmektedir. Üretimde kullanmış olduğumuz ham madde kısmında yapılabilecek geliştirmeler için sürekli olarak üreticiler ile sıcak temas halinde birlikte çalışmalar yapmaktayız. Bu alanda gerçekleşebilecek bir yeniliğin sektöre ciddi anlamda fayda sağlayacağına inanıyoruz.
– Çelik yapıları diğer yapılarla karşılaştırdığımızda nasıl bir maliyet boyutu oluşuyor?
DÜNDAR: Maliyet açısından diğer yapılar ile çelik yapıların bire bir kıyaslaması, ilgili proje detaylarına göre ciddi farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple kıyaslamanın avantaj odaklı olması bizi daha doğru sonuçlara götürecektir. Kısaca çelik yapıların avantajlarını ele alırsak proje tasarımı sırasında size sağladığı esneklik, kurulum sürecinin çok daha hızlı olması, özellikle depreme dayanıklılığı, inşası biten veya devam eden projelerde güçlendirme çalışmaları yapılmasına olanak sağlaması çelik yapıların ciddi anlamda diğer yapılara göre artı yönlerini ortaya koymaktadır.
– Teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerin yapısal çelik kullanımı ile Türkiye’nin kullanımı açısından imajı nedir?
DÜNDAR: Dünyada gelişmiş ülkelerde yüzde 30 – 55’ler arasında değişkenlik gösteren yapısal çelik kullanım oranı ne yazık ki Türkiye’de yüzde 5’in altında bir seviyede seyretmektedir. Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusunun yüzde 95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’inin deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple yapısal çeliğin kullanımına son derece önem verilmesi ve kullanım oranlarının gelişmiş ülkelerle aynı seviyeye çıkması ülkemiz açısından kaçınılmazdır.
– Türkiye’de çelik yapı endüstrisi, tüm yapı sektörü içinde kendine daha geniş bir yer nasıl edinebilir?
DÜNDAR: Mevcut alışkanlıkların değişmesi ve tasarım aşamasında çelik yapı çözümünün gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun için konuyla ilgili olarak sektör kuruluşlarına ciddi sorumluluklar düşmektedir. Sektörde yer alan tüm oyuncular global pazardaki yenilikleri takip etmeli, bu konuda gerekli tanıtım ve eğitimleri vermeli, üreticiler de bu yönde teknolojik yatırımlar yapmalıdır. Hekim Holding olarak sorumluluğumuzun bilincinde olup üretmiş olduğumuz Hafif Çelik Yapı ve Güneş Enerji Sistemleri Taşıyıcı profillerin üretiminde son teknoloji ürünü olan HekimStructureROBOT hattımızı kullanmaktayız.
– Çelik yapı inşasının her aşaması düşünüldüğünde eğitim boyutu ne durumda, neler yapılıyor?
DÜNDAR: Çelik yapıların ülkemizde yaygınlaşması açısından tüm çalışanların bu yönde eğitilmesi ve uzmanlaşması gerekmektedir. Tasarım aşamasından başlayarak uygulama kısmında yer alan firmaların çoğu bu işin teknik eğitimini almadan çalışmalarını yürütmektedir. Proje aşaması bu işin ilk ayağı olduğu için gerekli eğitimlerin dünyadaki son gelişmeleri takip ederek ilgili kuruluşlar tarafından mimar ve mühendislere verilmesi, bilgilerin sürekli olarak güncel tutulması gerekmektedir.
– Sektörde yaşanan temel problemleri belirterek, çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
DÜNDAR: Sektörde yaşamış olduğumuz temel problemlerden en önemlisi kullanmış olduğumuz ham maddenin maliyetinin günümüz koşullarında sürekli olarak dalgalanma göstermesidir. Bu durum hem üretici, hem uygulayıcı hem de yatırımcı açısından ciddi sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Proje aşamasından başlayarak yapının bitimine kadar geçen sürede maliyetler öngörülemeyen şekilde değişkenlik gösterebilmektedir. Diğer taraftan bu alanda üretici ve uygulama yapan firmalar arasında ne yazık ki ilgili standartlar dışında üretim yapan çok firma faaliyet göstermektedir. Yatırımcıların tamamen maliyet odaklı olarak yaklaşımları sektörde uygulanması gereken kalitenin giderek düşmesine, özellikle kaliteden ödün vermeyen bizim gibi firmaların diğer firmalarla haksız rekabete girmesine sebebiyet vermektedir.